Odraz zjevného chování v grafickém projevu, zvláště v písmu - Iserová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce pojednává o grafickém projevu, zejména o ručně psaném písmu, a jeho porovnáním se zjevným chováním osobnosti v období adolescence. Stěžejní část teoretické části práce je věnována možnému využití písma k diagnostickým účelům, zejména k popisu chování pisatele, a to s přihlédnutím na specifika období dospívání. Praktická část práce zkoumá, do jaké míry je možné porovnávat písemný projev dospívajícího s jeho chováním a zároveň testuje vypovídací hodnotu rukopisů dosud nedospělých osobností. Pro ilustraci jsou součástí práce ukázky jednotlivých rukopisů.
Reflection of evident behaviour in graphic manifestation, especially in handwriting
Keywords: adolescence; grafický projev; grafoanalýza; grafologie; chování; písmo; psychodiagnostika; rukopis; adolescence; behavior; graphic expression; grapho-analysis; graphology; handwriting; psychodiagnostics