Měření dávek při defektoskopických pracích (u fy Kulle Praha) pomocí elektronických, případně termoluminiscenčních osobních dozimetrů - Šmoldasová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Důležitým úkolem radiační ochrany je osobní monitorování zevního ozáření radiačních pracovníků na pracovišti se zdroji ionizujícího záření. Měřením veličin charakterizujících míru ozáření radiačních pracovníků se získávají podklady, které umožňují posoudit optimalizaci radiační ochrany na daném pracovišti a včas zjistit odchylky od normálního provozu. Pro monitorování zevního ozáření radiačních pracovníků se používají různé druhy osobních dozimetrů. V zásadě existují dva druhy dozimetrů, pasivní a aktivní (elektronické). Pasivní dozimetry poskytnou informaci o obdržené dávce až po vyhodnocení, elektronické okamžitě. Cílem diplomové práce je porovnání údajů elektronických dozimetrů DMC 2000 XB společně s dosud používanými pasivními filmovými dozimetry na defektoskopickém pracovišti firmy Kulle PK-Q, se sídlem Na Pokraji 2/540, Praha 9 Prosek, pořízených při různých pracovních činnostech. Na základě výsledků osobního monitorování zevního ozáření defektoskopických pracovníků z filmové a elektronické dozimetrie a po stanovení výhod a nevýhod těchto dvou dozimetrických systémů, je doporučen výhodnější dozimetrický systém pro osobní monitorování pracovníků v defektoskopické firmě Kulle.
Dose measurement during defectoscopic work (in Kulle in Prague) using of electronic or termoluminescence personal dosemeters
Keywords: Defektoskopie; elektronická osobní dozimetrie; filmová osobní dozimetrie; monitoring; radiační ochrana; radiační zátěž; zevní ozáření; Materiology; electronic personal dosimetry; film personal dosimetry; monitoring; radiation protection; radiation load; external radiation