Jazyk a styl Hany Bělohradské - Hrůzová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem mé diplomové práce Jazyk a styl Hany Bělohradské bude jazyková analýza děl autorky Hany Bělohradské. Zaměřím se především na její ranou tvorbu, tedy na knihy, které vyšly v 60. letech 20. století. Tyto texty se pokusím komparovat s díly, která vyšla v 90. letech 20. století. Diplomová práce bude rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části nastíním život autorky a poetiku jejích děl. Dále zde stručně charakterizuji stylistiku a její vývoj a poté především funkční styl umělecké literatury. V praktické části své práce se zaměřím na rozbor daných děl z hlediska různých jazykových rovin. Jedná se o rovinu fonetickou, morfologickou, lexikální a syntaktickou. Pro větší transparentnost budou dané jevy vysvětleny na konkrétních úryvcích ze zkoumaných textů. V závěru se pokusím poukázat na vývoj jazyka a stylu děl Hany Bělohradské.
Language and style of Hana Bělohradská
Keywords: jazyk; styl; Hana Bělohradská; stylistika; rozbor; language; style; Hana Bělohradská; stylistics; analysis