EEG ERP inhibiční reakce selektivní pozornosti u bilingvních osob - Sochorová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce navazuje na zkoumání rozdílů v základních procesech zpracování mezi bilingvními a monolingvními osobami. Konkrétně se zabývá exekutivními funkcemi a selektivní pozorností. V teoretické části práce jsou rozpracovány věcné informace týkající se řečového vývoje, bilingvismu, elektroencefalografu a evokovaných potenciálů. Praktická část se zabývá metodologií a analýzou dat, získaných ze samotného experimentu. Náš experiment má podobu řešení úkolu detekce písmena za současného působení tónů o akustickém tlaku 76dB. Experiment využívá dvou skupin subjektů. Experimentální skupinu česko-anglicky bilingvních osob a kontrolní skupinu osob monolingvních s mateřským jazykem češtinou. Obě skupiny podstoupily stejný design experimentu. Z experimentu byly získány dva druhy dat, behaviorální a EEG data v podobě evokovaných potenciálů. Behaviorální data byla zpracovávána v programu STATISTICA pomocí neparametrických testů. EEG data byla analyzována v programu MATLAB. Výsledky ze statistických analýz behaviorálních dat neprokázaly rozdíly mezi skupinami v chybovosti či rychlosti odpovědi. Statistická analýza EEG dat ukázala signifikantní rozdíly mezi skupinami. Z důvodu malého vzorku je však velice těžké dopracovat se k jednoznačné interpretaci.
EEG ERP Response Inhibition of Selective Attention in Bilinguals
Keywords: elektroencefalograf; kognitivní evokované potenciály; bilingvismus; selektivní pozornost; inhibiční reakce; electroencephalography; even-related potentials; bilingualism; selective attention; response inhibition