Oborově-didaktické inspirace ze severoamerických učebnic - Pešta, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá rozborem zahraničních učebnic pro první stupeň základních škol. Jejím hlavním cílem je vypracovat studii o možnostech obohacení výuky matematiky na 1. stupni základní školy v České republice, a to prostřednictvím úloh inspirovaných úlohami ze severoamerických učebnic. Práce nejprve zmapuje obsah a strukturu vybraných učebnic a srovná je s těmi českými. Druhá část práce spočívá v didaktických rozborech vybraných zahraničních úloh a klade důraz na téma zlomků a objevení příležitostí k integraci vzdělávacích obsahů. Třetí část obsahuje vypracovanou sadu výukových jednotek, která se inspiruje severoamerickými úlohami. Tyto jednotky ověřila praxe a s žáky také proběhla reflexe. V té nebudou chybět netradiční řešení některých úloh žáky a rozbor výsledků dotazníkového šetření.
Subject-didactic inspirations from North American textbooks.
Keywords: Srovnání učebnic; mezipředmětové učení; integrace učiva; zlomky; Comparison of textbooks; Cross-disciplinary learning; curriculum integration; fractions