Redukce radiační zátěže užitím fluoroskopické navigace při transpedikulární instrumentaci bederní páteře. - Šrůtková, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
REDUKCE RADIAČNÍ ZÁTĚŽE UŽITÍM FLUOROSKOPICKÉ NAVIGACE PŘI TRANSPEDIKULÁRNÍ INSTRUMENTACI BEDERNÍ PÁTEŘE SOUHRN Předmětem práce je srovnání radiační zátěže při standardní fluoroskopii a navigované transpedikulární instrumentaci bederní páteře, při dodržení standardních metod a přesnosti umístění šroubů. Materiál a metoda: Statisticky byl zpracován soubor 60 pacientů, kteří byli rozděleni do dvou stejných skupin. V první skupině bylo stabilizováno 1,9 segmentů bederní páteře. Věkový průměr byl 60,8 roků (od 35 do 75 let). Šrouby byly zaváděny transpedikulárně pod kontrolou rtg zesilovače. Ve druhé skupině bylo průměrně stabilizováno 1,8 segmentů. Věkový průměr byl 61,1 roků (od 38 do 75 let). K zavedení šroubů byla pooperačně užita 2D fluoroskopická navigační technika (VectorVision, BrainLAB, Německo). Doba skiaskopie byla získávána z rtg zasilovače a zaznamenávána pro každou operaci (s navigací i bez navigace). Naměřené hodnoty byly mezi sebou porovnány. U obou skupin se umístění šroubů průběžně kontrolovalo pravidly definovanými Learchem, Acikbasem a Whitecloudem v předozadní a laterální projekci s pečlivou palpací pediklu. Výsledky: Radiační zátěž byla přepočítána na jeden obratel (2 šrouby), a to v obou skupinách. Ve druhé (navigované) skupině byla doba radiační zátěže signifikantně kratší (3,4 s) než v první (standardní) skupině (14,4 s). Čas potřebný k registraci dat byl kolem 6 minut (rozsah 3 ? 11 minut). Poměr vzhledem na Acikbas výpočtovou metodu byl v první skupině průměrně 43,2 % (rozsah 32 % - 74 %) a ve druhé skupině 44,1 % (rozsah 35 % - 76 %). Průměrná expoziční dávka první skupiny činila 243 ?G/m2 a u druhé skupiny 138 ?G/m2. Expoziční dávky jsou ve druhé skupině o 105 ?G/m2 menší. Závěr: Na základě provedených výsledků lze potvrdit hypotézu, že navigace umožňuje při dosažení stejné přesnosti zavedení šroubů do pediklů redukci radiační zátěže pacientů a personálu operačního sálu přibližně na ?. Tato redukce je významná převážně u více etážových stabilizací páteře a ve spondylochirurgických centrech, kde se denně provádí četné spinální instrumentace.
Reduction of radiation exposure by the use of the fluoroscopic spinal navigation system during the transpedicular screw placement of the lumbal spine.
Keywords: dávka záření; doba osvitu; instrumentovaná stabilizace páteře; počítačem-navigovaná operace; computer-navigated surgery; exposure time; instrumented spinal stabilization; radiation dose