Ošetřovatelská péče u pacientů uložených na lůžku Clinitron - Pincová, Dana (Jihočeská univerzita, 2009)
Funkčním principem vzdušného lůžka je "fluidizace". Technologická operace, při níž je vrstva zrnité látky udržována ve vzduchu vzestupným proudem plynu. Na suchém plovoucím polštáři se pacient vznáší jako ve stavu beztíže. Na tlakově exponovaných místech není váhou těla zhoršováno prokrvení a současně rovnoměrný proud suchého vzduchu brání maceraci, umožňuje odlehčení a rozložení váhy těla, čímž se snižuje riziko vzniku dekubitů. Dále zajišťuje čisté prostředí, vysušuje popálené plochy a tím brání rozvoji gramnegativní infekce. Zabudovaný termostat udržuje nastavenou teplotu lůžka, kterou je možné měnit podle potřeb pacienta. Výhody vzdušného lůžka, především terapeutické jsou nesporné, ale lůžko má i své nevýhody. I přes tyto nevýhody je platným pomocníkem ošetřovatelského personálu, který si již provoz bez těchto lůžek nedovede představit.
Nursing Care in Patients Placed on the Clinitron Beds
Keywords: apalický syndrom; Clinitron (vzdušné lůžko); prevence dekubitů; imobilizační syndrom; pacient; popálenina; ošetřovatelská péče; základní potřeby nemocného člověka (pacienta); apalic syndrome; Clinitron (air bed); prevention of decubites; imobilizing syndrome; patient; burn; nursing care; basic needs of the hospitalized person (the patient)