Pesimistický individualista George Orwell. - Kubcová, Klára (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této práce by měl být komplexní pohled na život a tvorbu George Orwella, jenž je téměř kanonicky spojován se dvěma závěrečnými díly své literární kariéry - bajkou Animal Farm a dystopií Nineteen Eighty-Four. Avšak celá jeho předchozí prozaická tvorba, ať už to jsou eseje, povídky, romány nebo reportážní črty, zůstává poněkud opomíjená, přestože právě tam je třeba hledat klíč k pochopení Orwellovy složité osobnosti, jeho nekonvenčních postojů i vnímání problematických událostí a jevů dvacátého století.
Pessimist loner George Orwell.