Inovace systému benefitů ve zvoleném podniku - Špalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce je zaměřena na téma s názvem inovace systému benefitů ve zvoleném podniku. Diplomová práce se věnuje především zhodnocení současného stavu systému zaměstnaneckých výhod tzv. benefitů, které společnost poskytuje všem svým zaměstnancům k základní mzdě. Zároveň se také zaměřuje na celkové odměňování zaměstnanců společnosti. Je důležité odměňovat a motivovat své zaměstnance, jak mzdou, tak i různými benefity a odměnami, aby vykonávali svou práci efektivněji a zůstali loajální k podniku. Zhodnocení současného stavu zaměstnaneckých výhod zvoleného podniku OHL ŽS, a.s. proběhlo za pomoci pracovníků firmy a dotazníkového šetření. V dotazníku byly použity všeobecné otázky zaměřené na zaměstnance podniku a rovněž otázky týkající se nabízeného množství, druhů a výše zaměstnaneckých výhod. Zbytek otázek se zaměřoval na celkovou spokojenost zaměstnanců s poskytovanými benefity ve společnosti. Výsledky z předložených dotazníků jsou znázorněny přehlednými grafy a tabulkami. V závěru práce jsou následně navrženy a doporučeny vhodné inovace v oblasti nepeněžního odměňování zaměstnanců.
Innovation of the Benefits System in the Selected Company
Keywords: Zaměstnanecké výhody; benefity; cafeteria systém; odměna; dotazníkové šetření; základní mzda; časová mzda; Employee benefits; benefits; cafeteria system; remuneration; questionnaire survey; basic salary/wage; time wage