Adaptace na změny v kontextu stárnutí - Kaas, Jiří; Kateřina, Ratislavová; Tóthová, Valérie (Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta zdravotnických studií, 2016)
Předložený příspěvek se zabývá zmapováním charakteru změn a adaptační schopností u lidí starších 50 let. Výzkum byl realizován na základě kvalitativního šetření s využitím techniky polostrukturovaného rozhovoru se zástupci generace 50+. Z výsledků vyplynulo, že se tato populační skupina potýká s četnými změnami v biologické, psychické i sociální rovině, což pochopitelně klade vysoké nároky na adaptační schopnost jedince. V souvislosti s adaptační schopností této skupiny bylo zjištěno, že se jedná o výrazně individuální oblast. Závěrem je nutné upozornit na fakt, že se jedná o prvotní, drobné šetření, a výsledky tak nelze zobecňovat na celou populaci.
Adaptation on changes in context of aging
Keywords: Generace 50+; stárnutí; změny; adaptace; Generation 50+; aging; changes; adaptation