Sociální kontakty seniorů nad 70 let - Baboráková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své diplomové práci se zaměřuji na kvalitu a četnost sociálních kontaktů seniorů nad 70 let. Práce je rozdělena na dvě části. První část je teoretická, kde se věnuji pojmům stáří a stárnutí, demografickému stárnutí dnešní populace, změnám podmíněným stářím, potřebám seniorů, sociálně-psychologickým aspektům ve stáří, sociálnímu významu stáří a důležitosti smyslu života lidí v seniorském věku. V neposlední řadě jsem se v této části zaměřila na péči o seniory a sociální zabezpečení. Druhá část je praktická. Cílem mé práce bylo zjistit, jaké předpoklady mají senioři nad 70 let pro navazování sociálních kontaktů a vztahů, jak četné a kvalitní vztahy mají ve svém okolí a jak jsou s nimi spokojení. Výsledky jsem porovnávala ve třech různých prostředích, v kterých senioři žijí. K dosažení stanovených cílů jsem si zvolila kvalitativní výzkum. Ten se skládal ze tří částí - identifikačních otázek, otázek dle škály WHO DAS II a otevřených otázek. Základní soubor tvořilo třicet seniorů ve věku od 70 - 85 let. Respondenty jsem oslovila ve třech různých prostředích - v přirozeném prostředí, v domě s pečovatelskou službou a domově pro seniory. Výsledky výzkumu prokázaly, že sociální kontakty velmi ovlivňuje funkčnost rodiny a přátelské vztahy. Senior, který ztratí svého životního partnera, často ztrácí společně s ním i řadu sociálních kontaktů. Může dojít až k sociální izolaci, která výrazně ovlivňuje i zdravotní stav jedince. Starší lidé jsou také málo informovaní o příležitostech k navazování sociálních kontaktů a to negativně ovlivňuje jejich začleňování do společnosti.
Social contacts of seniors above 70 years of age
Keywords: Senior; socializace; sociální kontakty; sociální péče; sociální prostředí; sociální služby; sociální vztahy; sociální zabezpečení.; Senior; socialization; social contacts; social welfare; social environment; social services; social relationships; social security.