Ochrana obyvatelstva v případě úniku nebezpečných chemických látek - Brodská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
V podvědomí obyvatel České republiky jsou především mimořádné události přírodního charakteru jako například povodně, záplavy, požáry a dnes aktuální vichřice. V posledních desetiletích s rozvojem hospodářství nás ale stále více obklopují chemické látky, které se stávají součástí našich životů a mohou zapříčinit vznik mimořádných situací, například při skladování, přepravě či jejich použití. Mohou nás ovlivnit především z hlediska vzniku závažných havárií. Proto cílem této práce je získat komplexní přehled a podrobnější charakteristiku nejčastěji používaných, nebo prostřednictvím chemického terorismu zneužívaných, nebezpečných chemických látek. Je zde popsán systém ochrany obyvatelstva v České republice, úkoly občanů i orgánů veřejné správy, způsob jejího financování, spolupráce na mezinárodní úrovni a jednotlivých komponentů ochrany obyvatelstva jako varování a vyrozumění, evakuace, nouzové přežití, ukrytí, dekontaminace, individuální a improvizovaná ochrana. Pomocí dotazníků byla zjištěna informovanost veřejnosti v této problematice a rozdíly jejich vědomostí dle záměrně vybraných věkových skupin.
Inhabitants Protection in Case of Release of Dangerous Chemical Substances
Keywords: ochrana obyvateltva; individuální ochrana; improvizovaná ochrana; nebezpečné chemické látky; prevence závažných havárií; chemický terorismus; zásady chování obyvatel; inhabitants of the protection; individual protection; unpremediated protection; dangerous chemical substances; prevention of the possible accidents; chemical terrorism; policy behaviour of the inhabitants