Tvorba pandemického plánu pro lůžkové zdravotnické zařízení - Vlas, Vlastimil (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem mé práce je vyhodnotit riziko vzniku pandemie novým virem chřipky. Hlavně zda nemocnice jsou připraveny na krizové situace, při nichž vysoce stoupá počet hospitalizovaných osob. Zanalyzovat Národní pandemický plán a plán Jihočeského kraje, jelikož každá země musí mít připraveny své pandemické plány, a jestli tyto plány vyhovují návrhům a opatřením, které předložila Světová zdravotnická organizace a Evropská Unie. Světová zdravotnická organizace monitoruje vir chřipky od druhé světové války. Využívá k tomu tzv. programů pandemické bdělosti. Díky těmto programům můžeme do určité míry předvídat vznik pandemie. Ale i tak je riziko velmi velké, protože v JV Asii jsou již nákazy spojené s virem ptačí chřipky na lidech celkem běžné. Některé zdroje uvádějí, že pokud svět zasáhne nová pandemie, tak vypukne právě v JV Asii, proto je nutné tuto lokalitu sledovat. Dále jsem se v moji práci soustředil na popis viru chřipky, jakou má strukturu a hlavně jaké obtíže člověku způsobuje. V České republice se běžně vyskytuje sezónní chřipka, uvedl jsem základní rozdíly, co se týče symptomů. Poté jsem se zaměřil na popis léčby, jak u sezónní chřipky, tak u ptačí chřipky, jelikož se hodně liší. Důležitá a v dnešní době hodně konzultovaná je otázka očkovaní proti chřipce. Je důležité uvést, že očkování není pro všechny občany a že nás nemusí ochránit proti pandemii nového chřipkového viru. V mé práci je vysvětlen pojem pandemie chřipky a dále popsány důležité plány, jako opatření pro vznik pandemie. Je provedena analýza Národního pandemického plánu a zvláště Jihočeského plánu. Jelikož jak víme, tak v roce 2006 byl první výskyt a nejvíce postižená oblast, viru ptačí chřipky u infikované labutě, právě na Českobudějovicku.
Creation of pandemic plan for medical institutions
Keywords: chřipka; pandemie; program surveillance; krizová připravenost; lůžková zdravotnická zařízení; influenza; pandemic; programme surveillance; crisis preparedness; medical institutions