Škola zdravého a pohybově aktivního životního stylu žáků základní školy v Kaplici\\ - Křivová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na rozdíly v týdenní pohybové aktivitě u žáků devátých tříd. Monitorování proběhlo ve dnech 5.10.2011-12.10.2011 na Základní škole Fantova v Kaplici. Celkově se výzkumu zúčastnilo 31 žáků, z toho 17 chlapců a 14 dívek. Výzkum byl prováděn pomocí krokoměrů Yamax Digi Walker SW-700 a akcelerometrů ActiTrainer. Kromě přístrojů byly žákům poskytnuty také dotazníky, které vyplnili na internetových stránkách INDARES.COM. Jedná se o dotazník sportovních preferencí, dotazník IPAQ-long a dotazník Motivací k pohybové aktivitě. Získaná data byla zpracována v Centru kinantropologického výzkumu v Olomouci a poskytnuta ve formě tabulek. Z výsledků bylo zjištěno, že dívky byly více pohybově aktivní než chlapci. Úroveň pohybové aktivity byla u dívek vyšší ve školních dnech, u chlapců naopak ve dnech víkendových. Zjištěné hodnoty ukázaly vyšší úroveň pohybové aktivity během školních přestávek než v průběhu vyučovacích hodin (mimo hodin TV).
A school for healthy and physically active lifestyle in pupils of elementary school in Kaplice\\
Keywords: kinantropologie; pohybová aktivita; životní styl; zdraví; Indares; krokoměr; ActiTrainer; kinantropology; physical aktivity; lifestyle; health; Indares; pedometer; ActiTrainer