Význam spirituality pro kvalitu života seniorů - Holcová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se věnuje zjištění významu spirituality pro kvalitu života seniorů. Teoretická část se zabývá vysvětlením základních pojmů, pomocí odborné literatury, pro snadnější pochopení tématu spirituality, kvality života a seniorů. Druhá, praktická část, je tvořena kvalitativním výzkumem, data byla sbírána metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru. Komunikačními partnery se stali senioři z města Dačice a jeho okolí. Výzkum zkoumal vliv spirituality na kvalitu života seniorů, a jaký má spiritualita význam při vyrovnání se se ztrátou blízkých osob. Po analýze dat jsou výsledky hodnoceny. Poslední část práce obsahuje diskusi, kde dochází k zodpovězení výzkumných otázek a závěr shrnující celou práci.
The Significance of Spirituality for the Quality of Life of the Elderly
Keywords: spiritualita; kvalita života; senioři; úmrtí; blízké osoby; spirituality; quality of life; elderly; death; loved ones