Porovnání silniční daně v České republice a ostatních členských státech Evropské unie - Smejkalová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá porovnáním silniční daně v České republice s ostatními státy Evropské unie. V diplomové práci je popsána silniční daň ve všech členských státech Evropské unie. Makroekonomické veličiny, které se týkají zdanění, a daňová harmonizace doplňují tuto problematiku. Data, která jsou podkladem pro praktickou část této diplomové práce, jsou získána z databáze Eurostat. K porovnání států je využita shluková analýza. Do shlukové analýzy vstupují tři ukazatele, které jsou podrobně popsány. Shluková analýza je provedena za dva vybrané roky. Výsledkem analýzy jsou shluky států, které mají podobnosti v oblasti silniční daně. V diplomové práce jsou také vypočteny aritmetické průměry shluků, které doplňují informace o jejich odlišnostech.
Comparison of Road Tax in the Czech Republic and other Member States of the European Union
Keywords: shluková analýza; silniční daň; Evropská unie; cluster analysis; road tax; European Union