Připravenost lyžařských instruktorů na práci s dítětem s postižením/znevýhodněním při volnočasových aktivitách - Dušková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá připraveností lyžařských instruktorů na práci s dítětem s postižením či znevýhodněním. Hlavním cílem práce je prozkoumat připravenost lyžařských instruktorů na práci s dětmi s vybranými typy postižení (se zrakovým, sluchovým a mentálním postižením a s poruchami autistického spektra). Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je členěna na čtyři kapitoly, které se věnují inkluzi, volnému času, pohybovým aktivitám dětí s postižením a lyžařskému instruktorovi. Praktická část je zaměřená na získání konkrétních dat o dané problematice. Pro naplnění cíle je využit kvantitativní výzkum a výzkumnou metodou je dotazníkové šetření, které je určeno lyžařským instruktorům. Z dotazníkového šetření vyplývá, že lyžařští instruktoři jsou ochotni pracovat s dětmi s vybranými typy postižení, ale jejich připravenost v této oblasti není na dostatečné úrovni. V diskusi je uvedeno několik možných řešení, jak tuto situaci zlepšit.
Preparedness of ski instructors for working with a child with a disability/handicap during leisure activities
Keywords: dítě s postižením; výuka lyžování; připravenost lyžařských instruktorů; inkluze; volný čas; a child with a disability; skiing lessons; preparedness of ski instructors; inclusion; leisure