Tabuizovaná a kontroverzní téma očima učitelek mateřských škol - Dirbáková, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Kontroverzní a tabuizovaná témata jsou vždy aktuálním a citlivým fenoménem ve společnosti a zejména v oblasti výchovy se s nimi vyrovnáváme obtížně. Práce se zaměřuje konkrétně na témata smrti, homosexuality, zdravotního postižení a etnických odlišností. Zjišťuje, jakým způsobem učitelky mateřských škol tato témata vnímají, v jaké podobě se s těmito tématy v mateřské škole setkávají, jak s nimi pracují a zprostředkovávají je dětem. Teoretická část identifikuje základní oblasti tématu a definuje základní pojmy. Praktická části práce využívá kvalitativní výzkumný přístup v podobě dotazování: rozhovory byly vedeny s jedenácti účastnicemi a získaná data byla zpracována pomocí program Atlas.
Taboos and contoversial topics through the eyes of kindergarden teachers
Keywords: Tabuizovaná a kontroverzní témata; zdravotní postižení; etnické rozdíly; homosexualita; smrt; zkušenosti učitelek; postoje učitelek; Controversial topics; taboo topics; disability; ethnic differences; homosexuality; death; teachers' experiences; teachers' attitudes