Chov burských koz v ČR - Bunková, Olga (Jihočeská univerzita, 2016)
Plemeno burských koz pochází z Jihoafrické republiky, kde bylo vyšlechtěno z místních a několika evropských plemen koz. V České republice (ČR) jde o jediné chované plemeno koz s masnou užitkovostí. Burské kozy vynikají klidným temperamentem, učenlivostí, rychlým růstem, dobrou zmasilostí a vysokou plodností. Oproti jiným plemenům koz jsou navíc velmi přizpůsobivé vůči různým klimatickým podmínkám, lze je tedy chovat téměř ve všech částech světa. Od roku 2002, kdy byly burské kozy v ČR zařazeny do Kontroly užitkovosti (KU), jejich stavy každým rokem narůstají. Obliba chovu burských koz v ČR roste stejně jako poptávka po kozím mase, které je zajímavé svými dietetickými vlastnostmi. Bakalářská práce byla zaměřena na vypracování literární rešerše zabývající se především úrovní chovu burských koz na území ČR. Součástí bylo sledování a vyhodnocení úrovně vybraného stáda burských koz ze dvou chovatelských podniků. Získané informace o vývoji přírůstků a reprodukčních ukazatelů byly porovnány s celorepublikovými údaji o KU burských koz v minulých letech. V závěru práce jsou veškeré získané údaje o vybraných chovech zhodnoceny a na základě těchto výsledků byla navržena opatření vedoucí ke zlepšení stávající chovatelské úrovně burských koz v ČR.
Breeding boer goats in CR
Keywords: Burské kozy; chov koz; masná produkce; Boer goats; goat breeding; meat production