Nadměrné obaly - Píšková, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce jsou nadměrné obaly. Cílem je analytické šetření zaměřené na aktuální problematiku těchto neadekvátních obalů produktů. Literární přehled této práce se nejdříve zabývá obecným pojetím obalů, zejména z hlediska environmentálního, legislativního a spotřebitelského. Následně je pozornost zaměřena přímo na problematiku nadměrných obalů. V praktické části jsou vyhodnoceny výsledky dotazníkových šetření - analýzy povědomí spotřebitelů o NO v ČR a analýzy nadměrnosti obalů u kojeneckých mlék. Dále jsou zde shrnuty reakce kompetentních organizací získané dotazováním pomocí e-mailové korespondence. Tato část práce se také zaměřuje na šetření na úrovni vybraných komodit, které jsou nadměrně zabalené. V závěru jsou shrnuty zjištěné výsledky, a popsány možné způsoby k zajištění eliminace nadměrných obalů.
Overpackaged products
Keywords: obaly; legislativa; klamání zákazníka; životní prostředí; odpad; nadměrné obaly; packaging; legislation; consumer deception; environment; waste; overpackaged products