Analýza závislosti hmotnostní koncentrace polétavého prachu v obci v návaznosti na čištění dopravních tras. - Pospíchal, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce bylo provedení měření hmotnostní koncentrace polétavého prachu v silniční dopravě v závislosti na dopravním prostředí a získání objektivních informací o skutečném vlivu čištění dopravních tras. Měření probíhalo na běžné komunikaci v centru Českých Budějovic. Nejdříve byla změřena hmotnostní koncentrace polétavého prachu před vyčištěním komunikace. Poté byla komunikace vyčištěna kompaktním samosběrným zametacím zařízením a provedeno další měření. Z měření vyplynulo, že vyčištění komunikace mělo negativní vliv na množství polétavého prachu v ovzduší. Hmotnostní koncentrace polétavého prachu se zvýšila o 50 % na hodnotu PM10= 0,077 mg.m-3. Lidé pohybující se v blízkosti komunikace, tak byli vystaveni nadměrné zátěži, která by při dlouhodobém působení mohla mít vliv na jejich zdraví.
Analysis dependence of the weight concentration of flying dust in the village in relation on the influence of road cleaning.
Keywords: Polétavý prach; silniční doprava; znečištění ovzduší; emise; imise; čištění komunikací.; Flying dust; road traffic; air pollution; emissions; imissions; roadcleaning.