Studium povrchových vrstev vodních útvarů hydroakustickou metodou - Baran, Roman (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato Ph.D. dizertační práce je zaměřena na nově vyvinutý mobilní upward-looking systém, který umožňuje studium nedestruktivní metodou bezobratlých a ryb v blízkosti vodní hladiny. V první části jsme studovali chování horizontálního zvukového paprsku pomocí standardního cíle ve známé hloubce. Ve druhé části jsem porovnal nově vyvinutý upward-looking systém s vlečnou sítí s možným sledováním juvenilních ryb, zda zaznamenané údaje odpovídají skutečnosti. Ve třetí části jsme použili dvě různé frekvence k odlišení larev Chaoborus od nejmenších juvenilních ryb. V poslední části jsem porovnal nový systém a velmi používanou metodu tenat. Tato práce je prvním krokem ke zlepšení studie povrchových vrstvev vod.
Study of surface layers of water bodies using hydroacoustic method
Keywords: akustika; nádrž Římov; upward-looking; biomasa; ryby; Hydroacoustic; Římov Reservoir; upward-looking; biomass; fish