Organické sloučeniny arsenu - toxikologie, ochrana a terapie - Mikitin, Richard (Jihočeská univerzita, 2010)
Organické sloučeniny arsenu ? toxikologie, ochrana, terapie Předmětem této práce je přinést přehled o vybraných organických sloučeninách arsenu jak z přírodních, tak antropogenních zdrojů. V úvodní části představuje tyto sloučeniny, zabývá se jejich původem, transportem v životním prostředí a jejich působením na organismus. Přináší přehled o současných nejzávaznějších problémech spojených s organickými sloučeninami arsenu, zabývá se problematikou kontaminace pitné vody ve světě a problematikou bojových chemických látek s obsahem arsenu, jejich vlastnostmi, historií použití, skladování, likvidací. Cílem práce bylo popsat toxické vlastnosti těchto látek, nastolit základní problémy východiska řešení v oblasti ochrany proti nim a v oblasti zajišťování adekvátní terapie. Bylo postupováno metodou shromažďování informací z odborné literatury a ostatních informačních zdrojů. Bylo zjištěno, že nejzávažnějšími problémy jsou kontaminace pitné vody a hlavně historické metody likvidace chemických zbraní s obsahem arsenových sloučenin, jako jsou pohřbení do země, potopení do vodních zdrojů či spalování na otevřeném ohni. Rizikem taktéž zůstává skladování, manipulace a ničení současných zásob chemických zbraní. Nicméně během shromažďování informací o zde popisovaných organických sloučeninách arsenu se neprokázalo, že by znečištění vod a kumulace těchto sloučenin v živých organismech bylo nejvýznamnější riziko působení těchto sloučenin. Organické sloučeniny arsenu, kumulující se v organismech mořských biotopů, jsou arsenocukry (řasy) a zejména arsenobetain, které jsou takřka netoxické. Hypotéza se tedy neprokázala a je nutno ji zamítnout. Do budoucna je třeba přijmout opatření spočívající v monitorování známých úložišť bojových chemických látek, důsledné kontrolování používání arsenových pesticidů a ostatních průmyslových látek.
Organic arsenic compounds - toxicology, protection and therapy
Keywords: Organické sloučeniny arsenu; bojová chemická látka; kontaminace; terapie; Organic arsenic compounds; combat chemical substance; contamination; therapy