Vytvoření edukačního programu, zaměřeného na dentální hygienu pro děti staršího školního věku ve vybraném regionu - Potůčková, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Důsledná a cílená péče o dutinu ústní by měla být základ pro každého zdravého člověka, proto se tato bakalářská práce věnuje vytvoření edukačního programu, který by měl zlepšit hygienické návyky dětí staršího školního věku a nejen jejich. V teoretické části práce jsem se zaměřila na dentální hygienu a její význam pro zdraví jedince, na výběr a správné použití adekvátních zubních pomůcek, na pozitiva i negativa fluoridace a zmínila jsem i vliv správné životosprávy na stav zubů. V praktické části jsem nejprve provedla dotazníkového šetření, na jehož základě jsem vytvořila edukační brožuru. Následně jsem se věnovala vyšetření množství zubního plaku a krvácivosti dásní pomocí výzkumné metody hygienických a gingiválních indexů API a PBI, čímž jsem se pokusila zhodnotit stav orálního zdraví před a po edukaci. Následně byly výsledky dotazníkového šetření i vyšetření dentální hygienistkou graficky znázorněny a zhodnoceny. Z výsledků práce vyplývá, že po absolvování cílené edukace a prostudování edukační příručky došlo u většiny respondentů k zlepšení jejich orální hygieny.
Creating an educational programme focused on oral hygiene of upper school aged children
Keywords: API index; PBI index; prevence; dentální hygiena; fluoridace; zubní kaz; edukace; dentální pomůcky; API index; PBI index; prevention; dental hygiene; fluoridation; caries; education; dental tools