Chladová odolnost hmyzu a sezónní změny ve složení sterolů a tokoferolů - Urban, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná práce se zabývala zkoumáním chladové odolnosti u hmyzu (Pyrrhocoris apterus), zvláště pak kvalitativním a kvantitativním složením a sezónními změnami v obsahu sterolů a tokoferolů v membránách. To zahrnovalo sběr jedinců, extrakci tkání, separaci, připravu vzorků a jejich analýzu. Podařilo se detekovat tři různé steroly (živočišný cholesterol, rostlinný kampesterol a sitosterol). Dále byly zjištěny izomery ?-tokoferolu a ?-tokoferolu. Obsah cholesterolu byl v rozmezí 0,2 - 0,8 molárních %, u fytosterolů bylo rozmezí 1,2 ? 15,2 molárních % a u tokoferolů bylo rozmezí 0,1 ? 31,3 molárních %. Nakonec bylo vyhodnoceno sezónní kolísání sterolů a tokoferolů s minimem v létě a s maximem v zimě.
Insect cold tolerance and seasonal changes in composition of sterols and tocopherols
Keywords: Pyrrhocoris apterus; chladová odolnost; steroly; tokoly; membrány; Pyrrhocoris apterus; cold resistance; sterols; tocols; membranes