Nepříznivá ekonomická situace a její vliv na výkonnost podniku ve vybraném odvětví - Brymová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce poskytuje informace nejen o zvolené společnosti, ale také o odvětví, do kterého vybraná společnost patří. Práce obsahuje finanční analýzu, která byla provedena za účelem zjištění odpovědi na otázku, jaký vliv má nepříznivá ekonomická situace na výkonnost podniku se zohledněním odvětvových specifik. Na vybraný podnik jsou aplikovány metody finanční analýzy, a to konkrétně horizontální a vertikální analýza účetních výkazů, analýza poměrových ukazatelů a analýza soustav ukazatelů. Přínosem práce je porovnání příčin a následků globální ekonomické krize z let 2008 a 2009 a krize způsobené pandemií koronaviru z roku 2020. Na základě provedené finanční analýzy jsou také zjištěny hlavní nedostatky v hospodaření vybrané společnosti a v neposlední řadě jsou uvedena závěrečná doporučení, která by mohla napomoci firmě v budoucím rozhodování v rámci řešené problematiky.
Unfavorable economic situation and its effect on business performance in the selected sector
Keywords: finanční analýza; globální krize; výkonnost podniku; podnik; ekonomický vývoj; financial analysis; global crisis; business performance; enterprise; economic development