Obraz genderu v Nové cvičebnici německé gramatiky D. Dusilové a kol. - Niklesová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Předkládaná diplomová práce se zabývá rozborem Nové cvičebnice německé gramatiky od Doris Dusilové a kolektivu z genderového hlediska. V první kapitole teoretické části jsou vymezeny klíčové sociologické termíny. Kapitola druhá je věnována problematice genderově stereotypního verbálního vyjadřování. Teoretickou část diplomové práce uzavírá pojednání o aspektu gender ve vzdělávacím prostředí a souhrn základních pravidel genderově senzitivní výuky. Hlavní část práce je tvořena analýzou několika oblastí, mj. profesního života, péče o domácnost, volného času, vzhledu ad., ve kterých je zobrazován feminní a maskulinní subjekt. Praktická část je uzavřena dotazníkem, který byl zadáván žactvu základní a střední školy. Cílem tohoto dotazníku je zjištění, zda odpovědi týkající se rozumění běžných společenských jevů odrážejí genderově stereotypní chápání světa či nikoliv. V závěru práce jsou shrnuty získané poznatky z rozboru příkladových vět a dotazníku.
The Image of Gender in the Dusilova´s Textbook of the German language.
Keywords: Gender; genderové stereotypy; gender ve vzdělávacím prostředí.; Gender; gender stereotypes; gender problematic in educational environment.