Informovanost veřejnosti o škodlivosti slunečního záření a solárií v souvislosti se zvýšeným výskytem maligního melanomu kůže. - Kodetová, Věra (Jihočeská univerzita, 2007)
Škodlivost slunečních paprsků a solárií se v poslední době stala velmi aktuálním tématem. Nadměrné vystavování kůže slunečnímu záření způsobuje předčasné stárnutí kůže, vzniku hlubokých vrásek, stařeckých skvrn a hlavně je spojováno se vznikem maligního melanomu. Lidé však toto varování neberou vážně. Velká část z nich si stále myslí, že pobyt na slunci je zdravý a opálené tělo je známkou krásy a výrazem tělesné zdatnosti. Pouze poznání skutečného nebezpečí a změna špatných návyků v podobě dostatečné ochrany proti UV záření mohou zabránit velkým škodám v nedaleké budoucnosti. Počet onemocnění maligním melanomem kůže se totiž každým rokem zvyšuje. V ČR se počet případů onemocnění zvýšil za poslední roky čtyřnásobně. Cílem mé práce bylo zjistit, jak je veřejnost informována o škodlivosti slunečního záření a solárií a jak se veřejnost proti škodlivým účinkům UV záření chrání. Informace jsem získávala dotazovací metodou formou dotazníku, který vyplňovali studenti a zaměstnanci střední odborné školy, studenti vyšší odborné školy a náhodně vybraní pacienti kožní ambulance. Celkem bylo hodnoceno 201 dotazníků. Stanovila jsem si čtyři hypotézy, které se potvrdily. Veřejnost je dostatečně informována o škodlivosti UV záření, před účinky slunečního záření se nejčastěji chrání krémy s ochranným faktorem a slunečními brýlemi s UV filtrem. Potvrdil se i můj předpoklad, že se ženy ve věku od 20 do 40 let opalují na slunci nebo v soláriu z kosmetických důvodů. Varující se však nedostatečná znalost o preventivních programech a postupech, které vedou k včasnému odhalení nádorů kůže. K tomuto tématu mě vedla zkušenost z kožní ambulance, kde pracuji a často se tu setkávám se škodlivými následky UV záření na lidskou kůži. Výsledky práce využiji k edukaci (poučení) pacientů o škodlivých následcích UV záření. Důraz dám na poučení o samovyšetřování kůže a programu Euromelanoma day, který slouží k včasné diagnostice kožního nádoru. Jak jsem zjistila, tyto informace veřejnost postrádá. Důležitý je fakt, že pouze včas odhalený nádor je léčitelný.
General public knowledge of health awareness that too much exposure to sunlight and solarium increases the casuality rate of skin melanoma
Keywords: Edukace; Fotoprotekce; Informovanost; Melanom; Opalování; Samovyšetření kůže; Solárium; UV záření; Education; Photoprotection; Knowledge; Melanoma; Sunbathing; Self-investigation of skin; Solarium; UV radiation