Motivace nezletilých pachatelů k trestné činnosti - Kotnová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Má práce se věnovala motivaci nezletilých pachatelů k trestné činnosti. V teoretické části jsem se v úvodu zabývala několika základní pojmy, které považuji za zásadní ve vztahu k této problematice. Následně jsem charakterizovala trestnou činnost nezletilých pachatelů a popsala současný stav této věci. Dále jsem definovala kriminogenní faktory vedoucí k trestné činnosti. Tyto jsem rozdělila na endogenní a exogenní. V závěru teoretické části jsem se zabývala motivací k trestnému činu. Hlavním cílem/tématem mé práce bylo objasnit motivaci nezletilých pachatelů k trestné činnosti. K důkladnému zjištění a pochopení tohoto problému jsem si stanovila dílčí cíle - zjištění endogenních příčin páchání trestné činnosti těmito pachateli, a porovnání jednotlivých pachatelů a vyhodnocení jejich sklonů k páchání trestné činnosti. Výzkumné otázky korespondovaly se stanovenými cíli. Výzkum jsem provedla metodou kvalitativní. Respondenty jsem získala účelovým výběrem přes instituci - PMS. K získání dat jsem zvolila techniku moderovaného polostrukturovaného interview. Rozhovor jsem pro co nejpřesnější rozbor nahrávala na diktafon a následně přepsala do písemné podoby doslovnou transkripcí. Pro analýzu dat jsem užila metodu zakotvené teorie. Z této teorie pak vychází kódování. Já jsem užila kódování otevřené. Respondenty se mi stalo 10 nezletilých pachatelů trestné činnosti. Výzkum ukázal existenci několika problematických oblastí, ze kterých vyvstávají příčiny k páchání trestné činnosti. Jako nejzákladnější se ukázaly být nevhodné rodinné zázemí a nevhodně trávený volný čas ve spojitosti s partou. Výsledky výzkumu odhalily, že hlavním (převažujícím) motivem byla legrace a zábava. Vedlejším (méně častým) motivem byl pak finanční prospěch. Výzkumem se také podařilo zjistit, že tito pachatelé mají sklony k páchání trestné činnosti pod vlivem alkoholu a kamarádů. Domnívám se, že má práce odhalila pro mnohé nový poznatek. A to ten, že kriminalita nezletilých pachatelů klesá, je spíše okrajovým jevem (podílí se pouze 2% na celkové kriminalitě), a brutalita a závažnost činů páchaná nezletilými nedosahuje takové závažnosti jak je prezentováno médii. Svou práci bych doporučila jako podklad pro preventivní činnost v oblasti kriminality mládeže. Díky zjištěným poznatkům by bylo možno lépe a účinněji nastavit preventivní programy, kterými by se eliminoval tento sociálně patologický jev, a díky čemuž by se v naší společnosti vytvořilo příznivé sociální klima.
Juvenile offenders´motivation for crime
Keywords: čin jinak trestný; kriminalita; kriminogenní faktor; motivace; nezletilý; delict; criminality; criminogenous factors; motivation; juvenile offender