Obezita u imobilních pacientů - faktor ovlivňující kvalitu poskytované ošetřovatelské péče - Nagyová, Věra (Jihočeská univerzita, 2007)
Prevalence obezity stoupá alarmujícím tempem nejen v rozvinutých zemích, ale v poslední době i v zemích rozvojových. Vysoká prevalence obezity v některých rozvojových zemích souvisí s tím, že ekonomický rozvoj došel současně k přejímání západního životního stylu včetně stravovacích zvyklostí a automobilizace. Obezita se dnes tak stává problémem i v zemích, kde se dříve téměř nevyskytovala. V úvodní teoretické části této práce jsou zahrnuty medicínské poznatky o obezitě, jejich komplikací, léčbě a prevenci. Jsou zde uvedeny různé způsoby léčby jako je dietní léčba obezity , kognitivně behaviorální léčba obezity, pohybová aktivita v terapii obezity imobilního pacienta, farmakoterapeutická léčba obezity a chirurgická léčba obezity. Vliv zde má i správná výchova ke zdravé životosprávě. Ve druhé teoretické části této práce je zahrnuta role sestry v péči o obézního imobilního pacienta, imobilizační syndrom a bio-psycho-sociální a spirituální potřeby imobilního pacienta. Samozřejmě v této kapitole nesmí chybět důležitá rehabilitace imobilního pacienta. Ke kvantitativnímu výzkumu jsem použila techniku dotazníku na základě účelového výběru, tvořeného otázkami zaměřenými pro zdravotní sestry ošetřující imobilní pacienty hospitalizovaní v nemocnici na oddělení následné péče a léčebně dlouhodobě ležících v Českých Budějovicích a na interním a chirurgickém oddělení v Prachaticích. Cílem práce bylo zjistit, jak obezita ovlivňuje kvalitu poskytované ošetřovatelské péče v oblasti hygieny a prevence dekubitů u imobilních pacientů, hospitalizovaných v nemocnici na oddělení následné péče v Českých Budějovicích. Ze stanovených hypotéz se nám potvrdila 1. hypotéza. V nemocnici v Českých Budějovicích na oddělení následné péče jsou hospitalizováni imobilní pacienti s BMI 30 a výše. Hypotéza 2 potvrzena nebyla. Obezita u imobilních pacientů hospitalizovaných na oddělení následné péče v Českých Budějovicích negativně neovlivňuje kvalitu poskytované ošetřovatelské péče. Výsledky ukazují, že ošetřovatelský personál poskytuje kvalitní srovnatelnou ošetřovatelskou péči u obézních imobilních pacientů jako u imobilních pacientů bez nadváhy.
Obesity at immobile patients - the factor affecting the quality of nursing care
Keywords: androidní typ dekubitus dieta gynoidní typ holistický přístup imobilní pacient obezita; female type; male type; obesity; decubitus; diet; immobile patient; total access