Využití Alpinningu a BOSU k podpoře zdraví žen. - Vojtěchová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2013)
Současná společnost je stále více charakterizována hypokinezí spojenou se všemi jejími negativními dopady. Ve své práci jsem se zaměřila na populaci žen mezi 35 až 50ti lety. Teoretická část je věnována bio-psycho-sociálnímu vývoji zkoumané skupiny jedinců s ohledem na adekvátní pohybové aktivity a jejich význam pro zdraví. V praktické části jsou podrobně popsány metody chůze na Alpitracku a balančního cvičení Bosu, které by měly vést ke zlepšení fyzické a psychické kondice zkoumané skupiny. Byla provedena biometrická měření s měřením fyziologických funkcí na ověření pozitivního vlivu těchto cvičení na kardiovaskulární a posturální výkonnost jedinců. Současně byla provedena dotazníkovou metodou analýza možného zlepšení psychické kondice vlivem adekvátní pohybové aktivity. Výsledkem je zlepšení fyzické kondice ve sledovaných parametrech hmotnosti, procenta tuku a svalové hmoty. Prostřednictvím dotazníkové metody dle Válkové (2000) se prokázalo zlepšení také v psychické a sociální oblasti. Byla ověřena studie významu pohybové aktivity pro zdraví žen a vytvořen manuál pro lektory.
The Exploitation of Alpinning and Bossu for keeping women´s health
Keywords: ženy; adekvátní pohybová aktivita; biometrická měření; zdraví žen; cvičební manuál; women; adequate movement aktivity; biometric measurements; health of women; manual for instructors