Život na útěku. Cikáni, žebráci, tuláci a zběhlí poddaní na jihu Čech v 17. a 18. století - Matějů, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá lidmi, jež byli pronásledováni vrchnostenskými a státními institucemi za protiprávní přestupky a činy proti mravům. Bylo zkoumáno období 17. a 18. století na území jižních Čech. Práce je postavena na normativních a trestněprávních pramenech, které se nacházejí ve Státním oblastním archivu v Třeboni. Spoluprácí těchto pramenů došlo ke komparaci právní normy a její praxe. Do popředí se dostali Cikáni, tuláci, žebráci, ženy na okraji společnosti a zběhlí poddaní. Základními otázky se ptaly, proč se tito lidé ocitli na útěku, jak vypadaly jejich střety s usedlou společností a jaké volili osobní, únikové a obranné strategie. Další otázky se týkaly jejich partnerského a přátelského života a faktorů, které jej ovlivňovaly. V diplomové práci byl zvolen přístup historické antropologie, dějin každodennosti a dějin mentalit.
Life on runaway. Gypsies, Almsmen, Vagabonds and Defected Subjects in the South of Bohemia in 17th and 18th Century
Keywords: Cikáni; tuláci; žebráci; ženy na okraji společnosti; zběhlí poddaní; Gypsies; almsmen; vagabonds; defected subjects; women at the edge