Využití metod dramatické výchovy v dramaticko-artefiletickém projektu v Montessori školce - Křížová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá metodami dramatické výchovy využitelných v mateřské škole. V teoretické části práce popisuje jednotlivé metody dramatické výchovy a jejich cílové kompetence. Dále seznamuje s výtvarným způsobem práce nazývaným artefiletika. Stručně jsou popsány principy Montessori pedagogiky a partnerský způsob komunikace s dětmi "Respektovat a být respektován". V teoretické části je popsaný pohádkový projekt pro mateřské školy O kůzlátkách. V projektu jsou využity metody dramatické a artefiletcké činnosti. Projekt je realizován v Montessori mateřské škole. To odráží komunikační styl ve třídě. Práci zakončuje porovnání kompetencí rozvíjených u dětí pomocí využitých metod dramatické výchovy a artefiletiky s požadavky Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání.
Using methods of drama education in the drama & artefiletick project in montessori preschool
Keywords: dramatická výchova; tvořivá dramatika; Montessori; artefiletika; mateřská škola; Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání; partnerský přístup; respektovat a být respektován; drama; creative drama; Montessori; artephiletic; kindergarten; general educational program for preschool education; partnership; respect and be respected