Jaderné testy a jejich vliv na zdraví člověka - Macurová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce byla zpracována na téma jaderné testy a jejich vliv na zdraví člověka. Problematika jaderného testování v návaznosti na situaci v Severní Koreji je v současné době stále aktuální. Cílem práce bylo zjistit míru znalostí obyvatelstva ve vybraných lokalitách Jihočeského kraje o testování jaderných zbraní a jejich účincích na lidský organismus. Druhým cílem bylo porovnat znalosti obyvatelstva o testování jaderných zbraní a jejich účincích na lidský organismus ve věkové kategorii do 40 let a nad 40 let. Pro tento účel byly stanoveny hypotézy: ,,Více než 2/3 všech oslovených respondentů ve vybraných lokalitách Jihočeského kraje budou mít v dotazníkovém šetření, týkající se testování jaderných zbraní a jejich účinků na lidský organismus, více než 50 % odpovědí správných" a "Respondenti starší 40 let budou mít statisticky významně vyšší znalosti v oblasti testování jaderných zbraní a jejich účinků na lidský organismus než respondenti mladší 40 let." Za účelem dosažení stanovených cílů a ověření hypotéz bylo provedeno dotazníkové šetření, jehož výsledky byly vyhodnoceny za pomoci metod deskriptivní a matematické statistiky. Dotazník obsahoval 13 otázek. Celkově se zapojilo 100 respondentů. Byla potvrzena hypotéza, že více než 2/3 všech respondentů má více než 50 % odpovědí správných. Druhá hypotéza, že míra znalostí u respondentů starších 40 let je statisticky významně vyšší, byla vyvrácena. V rámci této bakalářské práce vznikl obraz míry znalostí obyvatelstva ve vybraných lokalitách Jihočeského kraje o testování jaderných zbraní a jejich účincích na lidský organismus. Práce by mohla sloužit jako studijní materiál pro studenty studijního programu ochrany obyvatelstva a příbuzných oborů.
Nuclear tests and their impact on human health
Keywords: Jaderný test; jaderná zbraň; jaderný výbuch; jaderný program; ionizující záření; vliv na zdraví.; Nuclear test; nuclear weapon; nuclear explosion; nuclear program; ionizing radiation; impact on health.