Nemovitý majetek - analýza daňových a účetních aspektů - Folbergerová, Dita (Jihočeská univerzita, 2010)
''Nemovitý majetek - analýza daňových a účetních odpisů'' je tématem této bakalářské práce. Odpisy nemovitého majetku lze rozdělit do dvou skupin, a to na odpisy účetní a odpisy daňové. Obě skupiny odpisů mají své specifické úkoly a neměly by být zaměňovány. Účetní odpisy se řídí zákonem o účetnictví a jsou v kompetenci účetní jednotky. Účetní odpisy vyjadřují skutečnou míru opotřebení majetku, jsou závislé na způsobu užívání, na jeho předpokládané době životnosti apod. Účetní odpisy jsou pouze účetním nákladem, jsou daňově neuznatelné a vyjadřují trvalé snížení hodnoty majetku. Účetní odpisy snižují účetní výsledek hospodaření. Daňové odpisy se řídí zákonem o daních z příjmů. Tento zákon platí pro všechny účetní jednotky stejným způsobem. Uplatňují se pouze za účelem stanovení základu daně, nikoli za účelem stanovení skutečné doby životnosti majetku. Daňové odpisy nejsou závislé na skutečné životnosti majetku ani na způsobu užívání. Uplatňování daňových odpisů jako položky snižující základ daně z příjmů není povinností, ale pouze právem poplatníků daně z příjmů. Zohlednění rozdílů mezi účetními a daňovými odpisy probíhá v daňovém přiznání.
Immoveables - analysis of account and tax aspects
Keywords: účetní odpisy nemovitého majetku; daňové odpisy nemovitého majetku; dlouhodobý hmotný majetek; odpisovaný a neodpisovaný dlouhodobý majetek; základ daně z příjmů; Account depreciation of immoveables; Tax depreciations of immovables; Long-term tangible property; Depreciable and indepreciable long-term property; Income tax base