Zhodnocení reprodukčních ukazatelů ve vybraném stádě skotu - Kubecová, Monika (Jihočeská univerzita, 2020)
Prosperující reprodukce je základem pro každý úspěšný chov, je to totiž nejdůležitější faktor, který vypovídá o celkové kvalitě chovu. V České republice dochází v současné době ke stále se zhoršujícím reprodukčním ukazatelům. Cílem práce bylo zpracovat literární přehled o reprodukci skotu, vlivech působících na reprodukci a charakterizovat plemeno český strakatý skot. U sledovaného souboru dojnic českého strakatého skotu bylo cílem vyhodnotit vlivy na vybrané ukazatele plodnosti. Ve vybraném chovu českého strakatého skotu byly vyhodnoceny vybrané ukazatele reprodukce (mezidobí, servis perioda, inseminační interval) vybraných dojnic (120 kusů) za sledované období 2 let a to od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2018. Tyto ukazatele byly dále hodnoceny dle jednotlivých faktorů (vliv pořadí laktace, vliv mléčné užitkovosti a vliv věku při 1. otelení).
Evaluation of reproductive indicators in a selected herd of cattle.
Keywords: reprodukční ukazatele; mléčná užitkovost; český strakatý skot; dojnice; reproduction indicators; milk yield; Czech spotted cattle; dairy cows