Epidemiologická charakteristika nozokomiálních nákaz - Vodičková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce na téma ''Epidemiologická chrakteristika nozokomiálních nákaz '' má charakter výzkumu. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část předkládá pohled na nozokomiální nákazy. Je rozdělena do čtyř kapitol, ve kterých jsou stručně uvedeny poznatky o historii nozokomiálních nákaz, o původcích nákaz a jejich zdrojích, cestě přenosu na vnímavého jedince, dále o druzích nozokomiálních nákaz a možnostech prevence. V praktické části je pozornost zaměřena především na problematiku státního zdravotního dozoru v prevenci nozokomiálních nákaz. Cílem práce bylo na základě konzultací s pracovníky orgánu ochrany veřejného zdraví a studia dokumentace se seznámit s problematikou státního dozoru nad provozem zdravotnických zařízení včetně rozsahu a posloupnosti úkonů při jeho výkonu. Následně se pokusit o vytipování zdravotnických pracovišť, na kterých je nejvyšší riziko vzniku nozokomiálních nákaz. A zjistit, jak se daná situace vyvíjí po dobu čtyř let. Hypotéza 1 předpokládá, že nejvyšší riziko vzniku nozokomiálních nákaz se týká zdravotnických pracovišť chirurgického charakteru, na kterých se provádějí výkony při nichž je porušována integrita tkáňových bariér. Hypotéza 2 předpokládá, že frekvence závad na zdravotnických pracovištích se za sledované období snížila. Hypotéza 3 předpokládá, že za sledované období došlo ke zlepšení situace ve vybavení zdravotnických pracovišť spotřebním zdravotnickým materiálem. K ověření nebo vyvrácení hypotéz je použit kvantitativní výzkum v kombinaci s kvalitativním, provedený prostřednictvím analýzy dokumentace oddělení kontrol ve zdravotnických zařízeních. Soubor tvoří kontrolní zjištění hygienické stanice za období čtyř let. Smyslem této práce je vyhodnocení poznatků z kontrolních zjištění, pořízení přehledu nejčastěji se vyskytujících závad ve zdravotnických zařízeních a pokus o zjištění trendu vývoje za čtyřleté období. Práce může posloužit jako vodítko na zaměření kontrolních aktivit v příštím období.
Epidemiologic characteristics of nosocomial contagions
Keywords: Nozokomiální nákazy; zdravotnická zařízení; provozní řád; státní zdravotní dozor; Nosocomial contagions; health institutions; operating regulations; state health surveillance