Vliv environmentálních koncentrací léčiva dexametazon na ryby - Bořík, Adam (Jihočeská univerzita, 2015)
V posledních letech je farmaceutickým polutantům ve vodním prostředí věnováno velké množství pozornosti. Vlivem lidské činnosti jsou povrchové vody zatěžovány velkým množstvím látek včetně produktů osobní péče, mezi které jsou řazena také léčiva. Předmětem této práce je posouzení vlivu environmentálně relevantních koncentrací syntetického glukokortikoidu dexametazon na vodní organismy prostřednictvím biomarkerů oxidativního stresu. Princip experimentu spočíval v chronické in vivo expozici modelového organismu (pstruh duhový) dávkám tohoto léčiva a následném sledování aktivit antioxidačního enzymatického systému v žaberní a jaterní tkání. Výsledky pokusu prokázaly odezvu enzymatických ochranných mechanismů na zvýšenou produkci reaktivních forem kyslíku indukovanou tímto léčivem v environmentálně relevantních koncentracích a to především v žaberní tkáni. Naše výsledky tak dokládají realné riziko, které toto xenobiotikum pro vodní organismy představuje.
Effect of environmentally relevant concentration of dexamethasone to fish organism
Keywords: Dexametazon; biomarker; oxidativní stres; pstruh duhový.; Dexamethasone; biomarker; oxidative stress; rainbow trout.