Sociálně terapeutické dílny jako nástroj možného rozvoje osob s lehkou a středně těžkou mentální retardací - Cihlová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na sociálně terapeutické dílny jako nástroj možného rozvoje osob s lehkou a středně těžkou mentální retardací. Cílem mé práce bylo zjistit, zda došlo u zkoumaného souboru v průběhu využívání sociálně terapeutických dílen ke změně v sociálních a pracovních dovednostech klientů. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část charakterizuje osoby s mentálním postižením, předkládá klasifikaci a etiologii mentálního postižení. Dále se věnuje vzdělávání osob s mentálním postižením a systému sociálních služeb pro osoby s mentálním postižením, konkrétně popisuje sociálně terapeutické dílny, dále také sociální práci s těmito osobami a jejich sebeobslužné dovednosti. V praktické části je vytýčen cíl práce, výzkumná otázka, popis terénu výzkumu, dále jsou popsané metody a techniky výzkumu, popis zkoumaného souboru, harmonogram výzkumu, prezentace a shrnutí výsledků výzkumu.
Therapeutic workshops as a tool for potential development of individuals with mild and moderate mental retardation
Keywords: Klíčová slova: mentální postižení; sociální a pracovní dovednosti; sociálně terapeutická dílna.; Key words: mental disability; social and works skills; social terapeutic workshop.