Význam a zvláštnosti dopravních podniků při hodnocení podnikové výkonnosti - Zábranská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá posouzením vývoje ekonomické situace v dopravním podniku. V teoretické části jsou popsány podniky infrastruktury, dopravní podniky a dopravní obslužnost měst. Dále finanční analýza podniku, konkrétně vertikální a horizontální analýza a poměrové ukazatele (ukazatele rentability, likvidity, produktivity práce, zadluženosti a úrokového krytí). V praktické části je finanční analýza aplikována na konkrétní dopravní podnik. Kromě poměrové analýzy je zde uvedeno i mezipodnikové srovnávání vybraného dopravního podniku s dalšími dopravními podniky jiných měst a s dvěma soukromými dopravními podniky.
The importance and traits of transport companies when evaluating corporate performance
Keywords: dopravní podnik; dopravní obslužnost měst; finanční analýza; mezipodnikové srovnávání; transport company; transport services in cities; financial analysis; intercompany comparison