Převod juvenilních Candátů obecných (Sander lucioperca L.) z rybničního chovu do kontrolovaných podmínek intenzivního chovu - Hajíček, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Candát obecný (Sander lucioperca L.) je druh, který se začíná v posledních letech uplatňovat v Evropské akvakultuře. Na mnoha místech probíhají pokusy o převedení candátů z rybníků do intenzivní akvakultury. V našem výzkumu šlo o převedení juvenilních candátů z rybníků do intenzivní akvakultury. Předmětem sledování bylo, zda na přežití ryb má vliv hustota a velikost nasazeného plůdku. K pokusu byl vyčleněn rybník o celkové výměře 2,75 ha-1. Nasazeno bylo 810 tisíc váčkového plůdku. Sloveno bylo 83 tisíc rychleného plůdku. Celkově přežilo 10,25 % Car. Doba odchovu byla 48 dnů. Ryby byly velikostně roztříděny do 2 skupin: Skupina A o průměrné délce 70,47 ? 6,05 mm a hmotnosti 3,36 ? 0,65 g. Skupina B o průměrné velikosti 47,63 ? 3,75 mm a hmotnosti 0,81 ? 2,66 g. Ryby byly krmeny podle metody tzv. ?co - feeding? patentky(Chyromosus plumosus) s přídavkem suchého granulovaného krmiva po dobu 5 dnů. vliv velikosti a hustoty obsádky adaptovaných ryb na jejich přežití (%) a míru kanibalismu (%). Ve všech ctyřech obdobích jsem vyhodnocoval efektivitu intenzivního chovu adaptovaných juvenilních candátů v recirkulačním systému experimentálního zařízení FROV JU, což zahrnovalo přežití odchovávaných ryb, jejich růst (SGR) a krmný koeficient (FC) v průběhu jejich odchovu.
Transfer of juvenile pikeperch (Sander lucioperca L.) from the pond keeping to the controlled conditions of intensive farming
Keywords: Klíčová slova: Candát obecný (Sander lucioperca L.) adaptace; hustota obsádky; velikost obsádky; kanibalismus; Key words: Zander(Sander lucioperca L.)adaption; influence; quantity; denzity; canibalism