Psychologické znaky funkčního manželství - Poláková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá psychologickými znaky funkčního manželství. Definuje funkční manželství a jeho funkce. Dále pak charakterizuje jednotlivé znaky funkčního manželství. Mezi tyto znaky patří: definování role muže a ženy v manželství a s tím související určení typu manželství; vzájemná očekávání mužů a žen od manželství; mýty spojené s manželstvím - uvědomování si a vyvarování se jich; utváření a naplňování manželské lásky; dohoda o čtyřech složkách manželství (domácnost, péče o dítě, finanční hospodaření, volný čas); harmonie mezi intimitou a osobní autonomií; manželská komunikace (umění komunikovat, zvládat principy konstruktivní hádky); manželská sexualita; trávení volného času; životní etapy manželství ( zvládání úkolů, které jednotlivé etapy přináší).
Psychological Features of a Functional Marriage
Keywords: funkční manželství; funkce manželství; role v manželství; očekávání od manželství; komunikace v manželství; manželská láska; manželské mýty; manželské soužití; modely manželství; volný čas; proměny manželství.; functional marriage; the function of a marriage; roles in a marriage; marriage expectations; communication in a marriage; marital love; myths about marriage; marital life; types of marriage; leisure time; changes of marriage