Využití útvaru brigády rychlého nasazení při migrační krizi v rámci ochrany státní hranice České republiky - Kurš, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2020)
Hrozba migrační krize je na vysoké úrovni. V poslední době můžeme sledovat situaci kolem řecko - turecké hranice. Situace je velice napjatá a může spustit stejnou migrační krizi jako v roce 2015. Práce se zabývá potenciální hrozbou migrační krize pro Českou republiku. Pro výzkum byl vybrán hraniční úsek kolem Dolního Dvořiště mezi Českou a Rakouskou republikou. Tento úsek je analyzován a komparován ve dvou časových úsecích a to zabezpečení hranice v letech 1979 - 1989 a její zabezpečení po uzavření Schengenské dohody. Ke komparaci byl využit prapor 15. brigády pohraniční stráže a útvar 4. brigády rychlého nasazení. Cílem bylo identifikovat způsob, jak zabránit překročení státní hranice a zajistit její zabezpečení, ve dvou na sobě nezávislých obdobích.
The use of 4th Rapid Deployment Brigade in migration crisis as part of national border protection
Keywords: Migrační krize; Armáda České republiky; státní hranice; útvar brigády rychlého nasazení; pohraniční stráž; Migration crisis; Army of the Czech republic; the state border; the battalion of the rapid deploymmet brigade; the border guards