Vliv reprezentantů ČR v basketbalu mužů na herní výkon jejich mateřského družstva - Pixa, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2014)
Basketbalová extraliga mužů od sezóny 1998/99 do současnosti se výrazně obměnila ve všech sledovaných charakteristikách počet hráčů, odehrané minuty, vstřelené body a koeficient užitečnosti. Hlavní roli zde sehrává zvýšený zájem o angažování cizinců do českých klubů. Jejich zastoupení v NBL vzrostlo od roku 1998/99 ze 7,6% na 41,8% v roce 2008/09. Vlivem tohoto nárůstu pochopitelně dochází k menšímu zapojení českých hráčů mladších než 20 let a vysokému propadu Čechů nad 20 let. Pokud sestavíme nejlepší desítku, dvacítku a třicítku nejlepších hráčů NBL převahu vždy zaujímají cizinci. Reprezentovat však mohou jen hráči české národnosti. Otázku, kterou si projekt klade, je, jak tito nejlepší čeští hráči obstojí. Cílem práce je zjistit jak deset nejčastěji reprezentujících hráčů za posledních 3 5 sezon ovlivňuje herní výkon v mateřském oddílu. Základní metodou šetření bude obsahová analýza herních statistik utkání (technických zápisů) herního výkonu jednotlivce hráčů reprezentantů (např. ve vztahu k výsledkům družstva, jeho složení apod.). Výzkumný soubor bude tvořen výběrem z družstev mužů NBL, 10 reprezentantů ČR, vždy 2 na jeden hráčský post. Ověřená fakta získaná realizací projektu budou poskytnuta odborníkům prostřednictvím periodik.
The influence of Representatives of the Czech Republic men's basketball at gaming performance from their parent team
Keywords: košíková; cizinec; technický zápis; koeficient užitečnosti; plán přípravy; basketball; foreigner; technical register; coefficient of usefulness; schedule training