Daňové zatížení nemovitostí ČR - Kopelentová, Radka (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce hodnotí daňové zatížení nemovitostí ČR. V teoretické části práce jsou obecně představeny daně, vývoj daní na území ČR, základní pojmy a zákony týkající se nemovitostí ČR. Analytická část porovnává situaci v ČR se zahraničím, uvádí rozbor jednotlivých daní souvisejících s nemovitostmi a popisuje způsoby výpočtu placení daní s časovou náročností na podklady. Nastiňuje i některé situace v ČR, které vyvolají potřebu daně platit. Na základě autorčina výběru nemovitosti je provedeno ocenění rodinného domu pro daňové účely. Hodnota daně zvolené nemovitosti je následně porovnána se Slovenskou republikou, Rakouskem, Německem a Polskem. Je realizován a poté i popsán výpočet daně z nemovitých věcí a daně z nabytí nemovitých věcí. V závěru jsou shrnuty veškeré poznatky současného stavu a také je nastíněna úvaha nad budoucností zdaňování nemovitostí v ČR.
The tax burden of real estate in the Czech Republic
Keywords: daň; daň z nemovitostí; daň z nabytí nemovitostí; nemovitosti; oceňování; Česká republika; Evropská unie; tax; real estate tax; tax on the acquisition of real estate; real estates; valuation; Czech Republic; European Union