Etický pohled na preimplantační diagnostiku - Švecová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na etické aspekty preimplantační diagnostiky. Reprodukční a fetální medicína prožívá v posledních letech rychlý vývoj, díky němuž nejsme schopni dohlédnout všech možných důsledků, které tento vývoj sebou může přinést. V práci je specifikována asistovaná reprodukce a její metody. Nedílnou součástí této problematiky jsou důvody podstupování této léčby, vymezení statusu embrya a lidská důstojnost člověka před narozením. Stěžejní částí je etické zhodnocení preimplantační diagnostiky, která souvisí s její právní kvalifikací. Metodou pro vypracování práce je studium relevantní literatury především z oblasti zdravotnické etiky. Jejím studiem jsem dospěla k závěru, že preimplantační diagnostika jako metoda vedoucí k selekci embryí za účelem narození zdravých dětí je z mnoha důvodů zcela nepřípustná.
Ethical issues of preimplantation diagnosis
Keywords: preimplantační diagnostika; asistovaná reprodukce; lidská důstojnost; embryo; pre-implantation diagnosis; assisted reproduction; human dignity; embryo