Teolog - polemik Antonín Lenz (1829-1901). Počátky teologické antropologie v českých zemích. - Veber, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2009)
Disertační práce Tomáše Vebra zachycuje počátky teologické antropologie v českých zemích. Ty se odrážejí v díle Antonína Lenze (1829 ? 1901), českobudějovického profesora teologie, vyšehradského kanovníka a probošta. Lenz se zapsal do dějin jako průkopník novotomistické teologie, v jejímž duchu psal a přemýšlel o člověku ještě předtím, než byl tomismus doporučen ke studiu v papežské encyklice Lva XIII. Aeterni patris (1879). Autor představuje Lenze nejen jako teologa, ale také jako významného polemika se soudobými liberály a jako kritika bouřlivého pokroku. Práce představuje příspěvek k dějinám teologie, ale i k obecným a církevním dějinám 19. století.
Theologian - polemist Antonin Lenz (1829-1901). The Beginnings of Theological Anthropology in Bohemian Countries.
Keywords: Antonín Lenz; teologie; teologická antropologie; liberalismus; socialismus; novotomismus; christologie; ekleziologie; bioetika; 19. století; Antonín Lenz; Theology; Theological Anthropology; Liberalism; Socialism; Neotomism; Christology; Ecclesiology; Bioetics; 19th Century