Hudební soubory v Příbrami - Balounová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá historií a současností několika hudebních souborů v Příbrami. Toto město patřilo v minulosti k jednomu z center těžby stříbra v Čechách, ve 20. století se zde intenzivně těžil uran. Hornická činnost měla vliv na skladbu obyvatelstva a vytvářela specifické podmínky pro místní kulturní život podobně jako poutní areál na Svaté Hoře. I po útlumu těžby po roce 1990 zůstala Příbram jedním z kulturních center Středočeského kraje a funguje zde celá řada hudebních souborů, které dotvářejí kulturní a společenský život tohoto města. Jedná se o orchestrální tělesa, společenské a chrámové soubory.
Musical Ensembles in Příbram
Keywords: hudební soubory; Příbram; historie; současnost; sbormistři; musical ensembles; Příbram; history; present; choirmasters