Využití piktogramů ke zkvalitnění komunikace s tracheostomovaným a laryngektomovaným klientem. - Štanglová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce je zaměřena na zkvalitnění komunikace tracheostomovaným a laryngektomovaným klientům. Toto téma jsem si zvolila, protože si myslím, že komunikace mezi lidmi je velmi důležitá. Pokud se vyskytne v komunikaci nějaká překážka, přináší to do života člověka mnoho problémů a zcela jistě je to i velmi stresující. Provedením tracheostomie i laryngektomie vzniká překážka ve verbální mluvené komunikaci a proto je důležité se touto problematikou zabývat a zaměřit se na pomoc těmto klientům. Po provedení tracheostomie jsou hlasivky vyřazeny ze své funkce a při laryngektomii dochází k jejich odstranění. U těchto klientů potom dochází, ať už dočasně či trvale, k narušení verbální mluvené komunikace. Existuje více způsobů, jak lze mluvenou verbální komunikaci nahradit. Jako náhrada se ovšem nejčastěji používá verbální komunikace psaná. Myslím si , že do péče o tyto klienty by bylo vhodné zařadit i piktogramy. Piktogramy, jsou karty s obrázky. Pokud jsou používané ke komunikaci v nemocnici, bývají doplněné slovy či krátkými větami, které jasně vyjadřují příslušný pojem či pocit. Karty by měly pomoci klientovi, který má problémy s verbální komunikací, ale i zdravotnickému personálu. Proto jsme si dali za cíl vytvořit piktogramy a uvést je do praxe, dále zjistit, zda používání piktogramů přispěje v praxi ke zkvalitnění komunikace sester s tracheostomovaným nebo laryngektomovaným klientem a zjistit, zda má použití piktogramů vliv na spolupráci rodiny tracheostomovaného nebo laryngektomovaného a zdravotnického týmu. Zajímalo nás také, zda klienti i sestry doporučí nebo nedoporučí používat piktogramy nadále v praxi.
Use of pictograms to improve communication with tracheotomised or laryngectomised client.
Keywords: komunikace; Laryngektomie; laryngektomovaný klient; piktogramy; sestra; Tracheostomie; tracheostomovaný klient; communication; laryngectomy; tracheotomy; tracheotomized or laryngectomized patient; pictograms; nurse