Protiturecké tažení roku 1566 - rekonstrukce personálního složení českého stavovského vojska - Ausobská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce je rekonstrukce personálního složení stavovského vojska české zemské hotovosti, které roku 1566 táhlo do Uher pod vedením Viléma z Rožmberka. První kapitola pojednává o pozadí tureckých válek od jejich počátku až do roku 1606. Dále se zabývá obrazem Turka a jeho působením na raně novověkou společnost. Závěrečná část kapitoly se věnuje historiografii, která se zabývala tureckou tématikou a rozebírá prameny, které byly nezbytné pro rekonstrukci stavovského vojska. Druhá kapitola se zabývá předcházejícími okolnostmi a samotným průběhem vojenského tažení roku 1566. Třetí kapitola rekonstruuje personální skladbu vyšších a nižších velitelů, kteří táhli do Uher. Cílem kapitoly je určit regionální původ velitelů, jejich majetkové zázemí, sociální zařazení a vliv vojenských zkušeností na průběh jejich další kariéry. Poslední kapitola pojednává o všednosti vojenského tažení, která se zaměřuje na modlitby konané proti Turkům, požadované chování šlechticů v poli a jejich skutečné chování. Dále se zabývá jednotlivými omluvami a výmluvami, které šlechtici používali, aby se mohli vrátit zpět domů. Celou práci ukončuje závěr, který shrnuje zjištěné poznatky o personální skladbě českého stavovského vojska vojenského tažení roku 1566.
The anti-Turkish expedition to Hungary in 1566 - the reconstruction of the structure of the Bohemian estate's troops
Keywords: protiturecké tažení; české stavovské vojsko; personální skladba vojenských velitelů; všednost tažení; the anti-Turkish expedition; the Bohemian estate's troops; the personal structure of the commanders; the expedition and its everyday life